Sayfalar

14 Şubat 2022 Pazartesi

Karmaşıklık, Kısır Döngü ve Niceleri

Bir karmaşıklığın içindeyken, hele ki bu karmaşıklığa da düşünceleriniz dahil oluyorsa, kendinizi, bir kimseye karşı sadece konuşma ihtiyacı hissediyorsunuz. Bu isteğiniz adeta bir soru cevap şeklinde olmasını temenni ediyorsunuz, çünkü; probleminiz bu, cevaplarınız mevcut fakat sorularınız namevcut. Her ne kadar bahsini açmaktan hiç haz etmesem de, her olayın ve olgunun bir kısır döngüsü vardır. Hayatın kendisi bizzat kısır döngüdür, bir sarkaç gibi sizi oradan oraya sallar. Yaşamı düğümlemeden çözemezsiniz. İnsanların birçoğu bunda takılı kalmakta, dilerim ki çözüm yolunu en kısa sürede bulursunuz. Zira yolunuzu eninde sonunda kendiniz seçersiniz. Sizlere yardımcı olmak maksadıyla alt metinde size üç filozof yolunu yazacağım, seçmek istediğiniz yolda yarar sağlayacaktır.




"Bir filozof olayları olduğu gibi kabullenmesi bilir." diyor, Molière. 

*Bu kabulleniş bizim sandığımız anlamdaki bir kabulleniş değildir. Burada üç filozof yolu gözükür. Bir filozof onun ne getireceğini görmek ister, biri ise absorbe edip iyi yanlarını kullanır, bir diğeri ise onu çoktan yok etmiştir. Bu cümleden bir filozofun ne yapmasını gerektiğine dair anlamlar çıkarılabilir.*

1 yorum:

  1. Bilgilendirici bir yazı, Moliére'in filozof yollarını göstermesi kendi hayatımın yolculuğuna dair bir ışık hüzmesini gösterdi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil