Sayfalar

26 Şubat 2022 Cumartesi

Bir Tragedya

 İleri yaşların temel karakter özelliği, hayal kırıklığına uğramışlıktır: O zamana dek yaşama çekicilik ve etkinliğe teşvik veren yanılsamalar ortadan kalkmıştır; dünyanın tüm güzelliklerinin, özellikle de şatafatın, parıltının ve yücelik görüntüsünün hiçliği ve boşluğu öğrenilmiştir; arzulanan şeylerin ve özlenilen hazların çoğunun ardında çok az şey bulunduğu görülmüştür ve böylelikle yavaş yavaş, tüm varoluşumuzun büyük yoksulluğu ve boşluğu kavranılmıştır.


Bir bütün olarak bakıldığında her bir insan hayatı bir tragedyanın niteliklerini sergiler ve biz kural olarak hayatın bir dizi düş kırıklığıyla dolu umuttan, boşa çıkmış emellerden, suya düşmüş tasarılardan, çok geç fark edilmiş yanlışlardan başka bir şey olmadığını ve şu kederli şiirin içinde barındırdığı hakikatin onun için de geçerli olduğunu anlarız:

 

O zaman yaşlılık ve tecrübe el ele,
Götürür onu ölüme ve anlatır ona,
Böylesine acılı ve uzun bir arayıştan sonra
Bütün hayatının yanılgılarla dolu olduğunu.





*Bir yıl içinde inanılmaz şeyler değişebiliyor. Sözünü ettiğim depresiflik, boşluk, yoksulluk ve nicesi. Hepsi adeta bir boşluk içinde. Siz onu var etmediğiniz sürece. Bunun içinde sürüklenebilirsiniz, lakin hayatınızın her anında sizi bu sürüklemeden kurtaracak bir ağaç dalı her zaman karşınıza çıkacaktır. Zamanınızı, içinizi sömürmekle görevli ve işe yaramaz duygularla geçirmeden dalı ilk etapta tutmanız dileği ile.*


2 yorum:

  1. Şiire bayıldım, güzel olması bir kenara acı bir gerçeği barındırıyor.

    YanıtlaSil